Witam,
czy w pomieszczeniu nastawni EC, które:
- ma ok. 100 m2
- jest bez dostępu światła dziennego
- w którym 24/24 kontroluje się stan urządzeń elektrociepłowni na monitorach
- przebywa w nim jednocześnie maks. 16 osób
- mieści się daleko od jadalni przeznaczonej dla pracowników
Może mieścić się mały aneks kuchenny z lodówką, mikrofalówką i zlewem?
Czy tego typu pomieszczenie musi być specjalnie wydzielone?
Dziękuję za informację.
2016-06-17 16:51 autor odpowiedzi: Monika Rucka-Peryt
W przepisach jest mowa o pomieszczeniach higieniczno-sanitarnych, więc jest to wydzielone miejsce. Spożywanie posiłków na stanowisku pracy jest wzbronione.
Pomieszczenia higieniczno-sanitarne powinny być ogrzewane, oświetlone i wentylowane zgodnie z przepisami techniczno-budowlanymi i Polskimi Normami.
Pisze Pan/i o tym, że jest jadania daleko, jak daleko?
Zapraszam na mój blog www.behapowcy.pl Polecam www.mirp.pl
Dodano 2016-01-21 11:51 przez ABECADŁO
Witam,pracuję na stanowisku asystentki stomatologicznej, na którym pracownicy są narażeni na wpływ czynników biologicznych (bakterie, wirusy, grzyby, tkanki ludzkie).Pracodawca ostatnio wprowadził równoważny czas pracy i jednego dnia muszę pracować 12 godzin, innego mniej, tak aby w sumie godzin był...
Dodano 2016-05-16 23:00 przez konto usunięte
Witam,jestem zatrudniony na stanowisku elektromechanika samochodowego. Uległem wypadkowi samochodowemu i nabyłem epilepsję. Wydarzenie miało miejsce poza pracą, poza godzinami prowadząc własne auto. Przyjmuje leki w bardzo małych dawkach ostatni atak miałem 1,5 roku temu. W pracy w większości skupia...
Dodano 2015-10-21 15:52 przez konto usunięte
Witam,mam pytanie, czy podest z palet dwa słupki po 7 palet skręcone ze sobą stanowiące jedność, mogą służyć jako podest do zawieszania ekspozycji światełek świątecznych? Chodzi mi czy pracownik w kasku może stać na nim odgrodzony taśmą biało czerwoną wysokość podestu 1,4 metra?Proszę o informacje.
Dodano 2015-10-20 14:58 przez ciekawy
Witam,sytuacja wygląda tak:Pracownik musi przezbrajać maszynę, do przezbrojenia używa suwnicy, na której zawieszona jest trawersa. Przejazd suwnicą z zawieszoną trawersą z miejsca składowania do miejsca odbioru załadunku trwa ok. minutę.Moje pytanie: Czy pracownik aby skrócić czas przezbrojenia może...
Dodano 2017-01-12 18:10 przez wzorekk
Dzień dobry,proszę o pomoc w uzyskaniu informacji. Firma posiada pracownika BHP, który kontroluje warunki pracy, prowadzi szkolenia wstępne pracowników zatrudnionych.Jestem kierownikiem kaboratorium i mam pytanie, na kim spoczywa obowiązek sporządzenia instrukcji BHP na stanowisku pracy, prac w tere...
Publikowane w serwisie porady mają charakter edukacyjny i nie mogą być traktowane jako profesjonalne konsultacje dotyczące konkretnych przypadków. Redakcja ani wydawca serwisu nie ponoszą odpowiedzialności za skutki wykorzystania zamieszczanych porad.
Praca w sezonie świątecznym - czego oczekiwać od pracodawcy?
Dwa ostatnie miesiące roku to tradycyjnie już spore wyzwanie dla przedsiębiorców, ale również pracowników mierzących się z ogromnym wzrostem obciążenia pracą, szczególnie w handlu. Krajowa Sekcja Handlu NSZZ "Solidarność" już w ...
Którzy pracownicy powinni domagać się audytu bezpieczeństwa pracy?
Audyt bezpieczeństwa to kompleksowa analiza warunków pracy oceniająca stan bezpieczeństwa i higieny pracy w danej firmie. Składa się on z wielu elementów i obszarów np. weryfikacji procesów, stanu maszyn i urządzeń, zabezpieczenia ...
Zmiany w przepisach BHP. Jakie są nowe obowiązki pracodawcy?
17 listopada 2023 r. weszły w życie nowe przepisy dotyczące BHP na stanowiskach wyposażonych w monitory ekranowe. Co takiego się zmieniło i na co muszą przygotować się pracodawcy?
Nowe przepisy BHP i wyposażenia stanowisk pracy weszły w życie
Od dziś, tj. od 17 listopada br., wchodzą w życie nowe przepisy dotyczące bezpieczeństwa i higieny pracy na stanowiskach wyposażonych w monitory ekranowe. Pracodawcy mają 6 miesięcy na wprowadzenie zmian, ale nie w każdym przypadku. Co ...
2022-04-23 08:39
2021-11-16 16:50