Witam
Pracodawca otwiera lokal gastronomiczny, w którym będzie można kupić gotowe danie obiadowe w opakowaniu plastikowym, po czym klient po zakupie będzie miał możliwość podgrzania porcji obiadowej w kuchence mikrofalowej i spożycia na miejscu (kuchenki mikrofalowe - sztuk 12 będą zamontowane w witrynie).
Moje pytanie brzmi, jakie trzeba spełnić procedury bezpieczeństwa względem używania kuchenek mikrofalowych przez klienta, pracownika można przeszkolić z zakresu BHP, zapoznać z instrukcją BHP a co w takim przypadku???
2022-04-23 08:39 autor odpowiedzi: Grzegorz Faluszczak GFX-Consulting
GFX-Consulting www.gfx-consulting.pl
Dodano 2021-04-15 01:26 przez mati733
W mojej pracy obowiązuje zakaz noszenia obrączek. Czy jednak w rękawiczkach, w których nie widać nic, mogę nosić obrączkę? Czy kierownik może nakazać ściągnąć mi rękawiczkę i pokazać dłoń czy nic nie ma? Dodam, że w mojej pracy można nosić rękawiczki, w niektórych sytuacjach nawet trzeba.
Dodano 2017-01-16 09:16 przez SBialas
Witam,mam takie pytanie. Jestem pracownikiem firmy zatrudniajacej 150 osób, w firmie jest zatrudniony inspektor BHP, działa Związek Zawodowy "Solidarność" i jak do tej pory był społeczny inspektor BHP. Kadencja obecnego społecznego inspektora skończyła się, a że nie ma kandydata na jego miejsce, bo...
Dodano 2017-02-28 16:28 przez Marta26091989
Czego się spodziewać na rozmowie kwalifikacyjnej ma stanowisku BHP?
Dodano 2013-10-28 21:13 przez restauratorka
Witam,
przymierzam się do organizacji balu sylwestrowego. Proszę o opnie czy nadal mogę przyjmować wpłaty od klientów na "KP" a po wykonanej usłudze zafiskalizować usługę? Czy w momencie wpłaty od razu muszę nabić usługę na kasę i wydać klientowi paragon?
Kolejna sprawa dotyczy różnicy w podatku VAT...
Dodano 2013-10-17 12:24 przez chaci
Od nowego roku zmienia się prawo handlowe w naszym mieście. Wybudowali nowe targowisko miejskie, a ja wynajmuję lokal na gastronomię oraz prowadzę sprzedaż tekstylną na zewnątrz budynku dzierżawiąc ziemię od spółdzielni.
Moje pytanie: czy mogą mi zabronić handlu na zewnątrz budynku stanowiacej część...
Publikowane w serwisie porady mają charakter edukacyjny i nie mogą być traktowane jako profesjonalne konsultacje dotyczące konkretnych przypadków. Redakcja ani wydawca serwisu nie ponoszą odpowiedzialności za skutki wykorzystania zamieszczanych porad.
Lokale gastronomiczne pod lupą IH. Nieprawidłowości w co 2. placówce
Inspektorzy IH ponownie ruszyli w Polskę, tym razem biorąc pod lupę lokale gastronomiczne. Odwiedzili 58 placówek w 13 województwach, w tym bary, pizzerie, restauracje, zajazdy, karczmy oraz stacje paliw. Czego dowiodła kontrola? Niestety ...
Paragon kelnerski to nie paragon fiskalny
Okres wakacyjny to czas podróży oraz zwiększonych obrotów w branży gastronomicznej. Wielu restauratorów ulega tutaj pokusi zaniżania swoich przychodów aby nie dzielić się z fiskusem. Zamiast paragonów fiskalnych wydawane są inne ...
Punkty gastronomiczne pod lupą Inspekcji Handlowej
Najlepiej - w barach mlecznych i fast foodach, najgorzej - tam, gdzie spędzamy wakacje i ferie. Zastrzeżenia wzbudziło blisko 80 proc. punktów gastronomicznych skontrolowanych przez Inspekcję Handlową na zlecenie UOKiK. IH sprawdziła 424 ...
Catering i food truck w opałach. Rośnie zadłużenie gastronomii
Wybuch pandemii był czynnikiem, który niewątpliwie nadwyrężył sytuację finansową gastronomii. Stopniowe znoszenie restrykcji dało szansę na odbudowę branży, jednak sytuację skomplikowała rosnąca dynamicznie inflacja i związany z nią ...
2021-11-16 16:50
2021-09-13 10:54