eGospodarka.pl

Twoje ustawienia

Porady

Kategorie

EKSPERCI

Pytania i odpowiedzi

Prowadzę lokal gastronomiczny pizzerię w której serwujemy dania z naszego menu na miejscu z obsługą kelnerską ( stawka 8% i 23%) jak i na zamówienie telefoniczne z odbiorem własnym przez klijenta lub z naszym dowozem pod wskazany adres jako Catering . Ostatnio dostałem informacje od księgowej że na moje dania z menu na wynos-catering mogę zastosować 5% Vat pod warunkiem wprowadzenia do kasy fiskalnej nazw towaru z naszego menu z uwzględnieniem że jest to na wynos-catering. 

Czy prawidłowym jest zastosowanie stawki 5% na Catering czy jednak zostaje wprowadzany w błąd, a nie chciałbym niepotrzebnych konsekwencji w przyszłości z Urzędem Skarbowym.

UDZIELONE ODPOWIEDZI

  • 2012-02-19 12:21 autor odpowiedzi: eGospodarka.pl - Dział Podatkowy

    Stawka VAT 5% ma zastosowanie do gotowych posiłków i dań o zawartości alkoholu poniżej 1,2% (część PKWiU 10.85.1)
    eGospodarka.pl - Dział Podatkowy zaktualizował/a odpowiedź 2012-02-19 12:22
    Jednakże w celu uniknięcia błędu w tym zakresie, radzę skontaktować się z urzędem statystycznym, aby prawidłowo ustalić symbol PKWiU

    Podatki nie są skomplikowane. Niezrozumiałe są jedynie działania i "myśli" osób je tworzących.

    Oceń odpowiedź 1 0

    skomentuj

DODAJ ODPOWIEDŹ:

Powiadom mnie emailem, gdy ktoś jeszcze odpowie na to pytanie

ZOSTAŃ EKSPERTEM

O serwisie . Dla prasy . Regulamin . Polityka prywatności . Reklama . Kontakt . Uwagi i błędy
Na skróty: Oferty pracy Kodeks pracy Kredyty i lokaty Wskaźniki i stawki Wzory dokumentów Kalkulatory Tematy Usenet

Copyright © Kasat Sp. z o.o.

 
Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.