eGospodarka.pl
eGospodarka.pl poleca

eGospodarka.plPoradyKomputer & InternetOprogramowanie › Wasze opinie o programach księgowych?


2007-12-07 01:48 autor: kajka71

13 602 odsłon

Wasze opinie o programach księgowych?

Chciałabym usłyszeć Wasze opinie na temat programów księgowych.

Mój program jest b. przestarzały i niekompletny, wiele spraw dorabiam ręcznie i przyznaję, że zabiera mi to masę czasu.

Mam zamiar zakupić jakiś sensowny program. I dlatego proszę o Wasze opinie na temat różnych programów. Jestem bardzo ciekawa tych opini, plusów i minusów danego programu.

Co Wam przeszkadza, a co pomaga w pracy, jak szybko program jest aktualizowany itp. wiadomości. Sami wiecie, jakie..., bo korzystacie z nich w praktyce.

Dziękuję z góry za wszelkie odpowiedzi i opinie.

Może jeszcze dodam co mnie interesuje: rozliczam się na zasadach ogólnych na kpir,(ks.zakupów i sprzedaży),faktury, zus,płace i nieszczęsne rr (właściwie moje ukochane);), ew. śr. trwałych itp. rzeczy.

[ porady z tej kategorii ]

UDZIELONE ODPOWIEDZI (pokaż wszystkie )

  • 2008-01-11 08:49 autor odpowiedzi: andrzej_malch

    Witam

    Ja nie używam typowego programu księgowego a jedynie serwisu ifirma. Działa on na zasadzie serwisu www (przez przeglądarkę). Co daje swobodę obsługi z dowolnego komputera i nie ma obawy że padnie dysk czy że coś się stanie z komputerem.:)

    Mimo pewnych braków takich jak magazyn jest tam wszystko co potrzebne by prowadzić małą firmę bo taką prowadzę i nie mam żadnych kłopotów z prowadzeniem firmy (księgowości), a zacząłem w zeszłym roku. Mam tam kpir, ewidencje vat, ewidencje dla samochodu (kilometrówkę), deklaracje do zus i us, oczywiści faktury. Jest też coś związanego z pracownikami ale nie używam bo nie mam narazie pracowników.

    Żeby nikt mnie nie posądzał że jestem z tego serwisu adres mojej strony, że prowadzę moją firmę: , a przy okazji mała reklama ;) bo klientów trzeba szukać wszędzie

    Oceń odpowiedź 0 1

    skomentuj | odpowiedz

  • 2008-01-11 13:34 autor odpowiedzi: eGospodarka.pl - Dział Podatkowy

    hehe - może też zacznę polecać swoje usługi ;)

    Oceń odpowiedź 1 0

    skomentuj | odpowiedz

  • 2008-04-03 14:02 autor odpowiedzi: konto usunięte

    czytałam ostatnio o produkcie Lefthand, mam go gdzieś na linuxa w wersji bezpłatnej z reklamami z opisu producenta wyglada ze jest tam wszystko czego potrzebujesz, produkt rozwijany i suportowany

    co sie zaś tyczy księgowości przez internet ja bym z tego nie skorzystała ;)

    1. nie lubie jak ktoś trzeci ma dostep do moich prywatnych danych (w przypadku takich usług przez net ma co najmniej jeden admin i bóg wie kto jeszcze..)

    2. fakt ksiegowa czy biuro rachunkowe tez maja dostep ale skoro ktos szuka programu znaczy ze chce prowadzic ksiegowosc sam

    3. dostep zdalny do kompa w biurze to nie problem, zdalny pulpit, odpalony na stale komp w pracy i udostepnienie tylko jednemu IP

    bezpieczeństwo tez mozna rozwiazań automatycznym codzienny backupem i ups-em (to tylko przykłady najprostrzych rozwiazań)

    Oceń odpowiedź 0 0

    skomentuj | odpowiedz

  • 2008-05-10 09:24 autor odpowiedzi: konto usunięte

    kwto wie z kad mozna wziasc druki ??

    Oceń odpowiedź 0 0

    skomentuj | odpowiedz

  • 2008-05-12 14:20 autor odpowiedzi: andrzej_malch

    Cytuję, co napisał/a bbruda

    1. nie lubie jak ktoś trzeci ma dostep do moich prywatnych danych (w przypadku takich usług przez net ma co najmniej jeden admin i bóg wie kto jeszcze..)

    W sumie to do tych danych nie ma nikt dostępu nawet admin, dane są szyfrowane dostajesz przy rejestracji specjalny klucz na wypadek jakiś problemów

    Oceń odpowiedź 0 0

    skomentuj | odpowiedz

  • 2008-08-12 16:45 autor odpowiedzi: konto usunięte

    dostęp przez przeglądarke musi byc szyfrowany i domyślam sie ze o tym piszesz, jednak gdzieś te dane przez 5lat musza byc przechowywane choćby do kontroli wiec jest to pewnie jakaś baza danych, skoro baza to musi miec do niej dostep administracja itp itd ;)

    może to z mojej strony zbytnia ostrożność ale tak już mam ;) co nie znaczy że nie przejrzałam dokładnie oferty iFirmy i jesli przekonam sie do tego typu usług przez net, kwestii zabezpieczeń i gwarancji poufności danych, to myśle że to dobre rozwiązaniem dla małej początkującej firmy

    Oceń odpowiedź 0 0

    skomentuj | odpowiedz

  • 2008-08-26 14:06 autor odpowiedzi: konto usunięte

    zakupiłam program z gazety i okazał się praktyczny i łatwy.prowadzę KPiR i rejestry poza tym zawsze jak mam problem wysłam e-maila do producenta ,

    Oceń odpowiedź 1 0

    skomentuj | odpowiedz

  • 2010-04-08 11:42 autor odpowiedzi: konto usunięte

    Osobiście uważam że era tradycyjnego oprogramowania sie kończy. Powstają nowe usługi on-line w tym systemy kompleksowo wspomagające firmę, godnym polecenia jest posiada ona narzedzia nie tylko do prowadzenia ksiegowości przez internet, ale system fakturujący z wszystkimi rodzajami faktur, CRM porządkujący relacje z klientami firmy, Mini kadry i analizy przydatne do zarządzania firmą. Tradycyjnie firma za to wszystko musiala by wydac masę pieniędzy, w systemie abonenckim opłaty są symboliczne. Dodatkowym atutem takiego rozwiązania jest stała aktualizacja systemu do obowiązującego prawa, bez obciążania użytkowników

    Oceń odpowiedź 0 0

    skomentuj | odpowiedz

  • 2010-04-28 23:13 autor odpowiedzi: jędruś

    Witam. Ja jestem za takimi programami i podpisuję się pod wypowiedziami osób je chwalących. Przez rok starałem się wszystko robić ręcznie , ale ilośc błędów i ciągłych korekt mnie zabiła. Skorzystałem z jednego z programów z grupy tych, o których tu piszecie - fajny, niedrogi (można powiedziec nawet- darmowy), prosty w obsłudze - szybkafaktura.pl - ktoś korzysta?

    Prowadze z nim KPiR i magazyn, nie mówiac o wystawianiu faktur. Fajna sprawa. Moge polecić

    Jakby ktos był zainteresowany moge podać link do strony

    Oceń odpowiedź 0 0

    skomentuj | odpowiedz

  • 2010-05-12 10:40 autor odpowiedzi: wfirma.pl - księgowość online

    Cytuję, co napisał/a kajka71

    Chciałabym usłyszeć Wasze opinie na temat programów księgowych.

    Mój program jest b. przestarzały i niekompletny, wiele spraw dorabiam ręcznie i przyznaję, że zabiera mi to masę czasu. Mam zamiar zakupić jakiś sensowny program. I dlatego proszę o Wasze opinie na temat różnych programów. Jestem bardzo ciekawa tych opini, plusów i minusów danego programu. Co Wam przeszkadza, a co pomaga w pracy, jak szybko program jest aktualizowany itp. wiadomości. Sami wiecie, jakie..., bo korzystacie z nich w praktyce. Dziękuję z góry za wszelkie odpowiedzi i opinie. Może jeszcze dodam co mnie interesuje: rozliczam się na zasadach ogólnych na kpir,(ks.zakupów i sprzedaży),faktury, zus,płace i nieszczęsne rr (właściwie moje ukochane);), ew. śr. trwałych itp. rzeczy.

    To zależy jakiej wielkości jest firma. Dla małej wystarczy serwis dla większej symfonia a jeszcze większej NAV

    Oceń odpowiedź 0 0

    skomentuj | odpowiedz

  • 2010-05-16 21:45 autor odpowiedzi: konto usunięte

    Fajny i przyjazny program to Fakturant. Dla małej firmy w sam raz, a ma sporo ciekawych funkcji. Cena jeśli pamiętam około 150 zł. Stosunek jakości do ceny oceniam na bardzo dobrze z małym minusem. Można przetestować wersje 30 dniową bez opłat. Osobiście polecam.

    Oceń odpowiedź 0 0

    skomentuj | odpowiedz

  • 2010-06-13 17:32 autor odpowiedzi: konto usunięte

    Moim zdaniem programy są dobre dla małych firm lub dla osób, które lubią same zajmować się takimi sprawami jak księgowości itp. Dla większych firm zdecydowanie lepszym rozwiązaniem jest outsourcing działań księgowych zlecony . Jest to dla nich rozwiązanie korzystniejsze i wygodniejsze zarazem.

    Oceń odpowiedź 0 0

    skomentuj | odpowiedz

  • 2011-08-30 17:56 autor odpowiedzi: konto usunięte

    Cytuję, co napisał/a jędruś

    Witam. Ja jestem za takimi programami i podpisuję się pod wypowiedziami osób je chwalących. Przez rok starałem się wszystko robić ręcznie , ale ilośc błędów i ciągłych korekt mnie zabiła. Skorzystałem z jednego z programów z grupy tych, o których tu piszecie - fajny, niedrogi (można powiedziec nawet- darmowy), prosty w obsłudze - szybkafaktura.pl - ktoś korzysta?

    Prowadze z nim KPiR i magazyn, nie mówiac o wystawianiu faktur. Fajna sprawa. Moge polecić Jakby ktos był zainteresowany moge podać link do strony

    bardzo proszę o link do stronki do programu ksiegowości z góry dzięki

    Oceń odpowiedź 0 0

    skomentuj | odpowiedz

  • 2011-10-20 08:58 autor odpowiedzi: P.Olaf

    Cytuję, co napisał/a bbruda

    co sie zaś tyczy księgowości przez internet ja bym z tego nie skorzystała 1. nie lubie jak ktoś trzeci ma dostep do moich prywatnych danych (w przypadku takich usług przez net ma co najmniej jeden admin i bóg wie kto jeszcze..) 2. fakt ksiegowa czy biuro rachunkowe tez maja dostep ale skoro ktos szuka programu znaczy ze chce prowadzic ksiegowosc sam 3. dostep zdalny do kompa w biurze to nie problem, zdalny pulpit, odpalony na stale komp w pracy i udostepnienie tylko jednemu IP bezpieczeństwo tez mozna rozwiazań automatycznym codzienny backupem i ups-em (to tylko przykłady najprostrzych rozwiazań)

    1. Jasne bo ktoś akurat wykorzysta Twoje dane i akurat któregoś informatyka to interesuje ;) oj

    Takie firmy nie mogą sobie na takie coś pozwolić a wręcz zabezpieczają Twoje dane i sa napweno bezpieczniejsze niz na Twoim pc! Łatwiej wkraść się do Twojego kompa, zawirusić, spalić dysk nic ktos by miał hakować serwer firmy, która ma takie zabezpieczenia jak banki internetowe (znam informatyka jednej z firm).

    Więc proszę o zastanowienie się nad tym..

    2. Che prowadzić księgowość sam głównie ze względu a niskie koszta, oszczędność i trzymania ręki na pulsie ;)

    3. Tu zaleta jest raczej dostęp z dowolnego miejsca na świecie a nie przykuci do swojego biureczka;p

    Powiem jeszcze więcej online nie musicie się martwić, że program za rok będzie przestarzały, on jest stale udoskonalany i działa wg przepisów prawa, jak często one by sie nie zmieniały..

    Można przetestować gratis więc polecam.

    Dla mnie testował znajomy znajomego (informatyk) i był pod wrażeniem wfirma, ale dla każdego coś miłego, wybór firm jest duży;)

    Oceń odpowiedź 0 1

    skomentuj | odpowiedz

  • 2012-06-01 14:05 autor odpowiedzi: knafu

    Ostatnio natrafiłam na nową usługę do prowadzenia księgowości online, nie ma o niej jeszcze wielu opinii, to co jest dostępne na stronie wygląda bardzo obiecująco... Ale szukam potwierdzeń użytkowników.

    Czy ktoś korzysta już z petra24.pl?

    Będę wdzięczna za odpowiedzi i opinie.

    Oceń odpowiedź 0 0

    skomentuj | odpowiedz

Strony: 1 2

DODAJ ODPOWIEDŹ:

Powiadom mnie emailem, gdy ktoś jeszcze odpowie na to pytanie

Publikowane w serwisie porady mają charakter edukacyjny i nie mogą być traktowane jako profesjonalne konsultacje dotyczące konkretnych przypadków. Redakcja ani wydawca serwisu nie ponoszą odpowiedzialności za skutki wykorzystania zamieszczanych porad.



Porady - pytania i odpowiedzi

Szukaj pytań i odpowiedzi



Zadaj pytanie

Nie możesz znaleźć odpowiedzi? Zadaj pytanie w kategorii Oprogramowanie

Eksperci radzą

Ostatnio udzielone odpowiedzi

Tematy