Dodano: 2012-02-18 02:52 Autor: kizi33 Kategoria: VAT
Prowadzę lokal gastronomiczny pizzerię w której serwujemy dania z naszego menu na miejscu z obsługą kelnerską ( stawka 8% i 23%) jak i na zamówienie telefoniczne z odbiorem własnym przez klijenta lub z naszym dowozem pod wskazany adres jako Catering . Ostatnio dostałem informacje od księgowej że na moje dania z menu na wynos-catering mogę zastosować 5% Vat pod warunkiem wprowadzenia do kasy fiskalnej nazw towaru z naszego menu z uwzględnieniem że jest to na wynos-catering.
Czy prawidłowym jest zastosowanie stawki 5% na Catering czy jednak zostaje wprowadzany w błąd, a nie chciałbym niepotrzebnych konsekwencji w przyszłości z Urzędem Skarbowym.
2012-02-19 12:21 eGospodarka.pl - Dział Podatkowy
Jednakże w celu uniknięcia błędu w tym zakresie, radzę skontaktować się z urzędem statystycznym, aby prawidłowo ustalić symbol PKWiU
Podatki nie są skomplikowane. Niezrozumiałe są jedynie działania i "myśli" osób je tworzących.
Publikowane w serwisie porady mają charakter edukacyjny i nie mogą być traktowane jako profesjonalne konsultacje dotyczące konkretnych przypadków. Redakcja ani wydawca serwisu nie ponoszą odpowiedzialności za skutki wykorzystania zamieszczanych porad.