2014-05-18 20:15 autor odpowiedzi: Piotr Górny - prawo pracy
gastronomia skomentował/a odpowiedź 2014-10-17 19:41
A powinny być takie normy ponieważ pracodawcy wykorzystują pracowników ,nikt nie jest ze stali .Do kogo ci biedni ludzie mają zwrócić o pomoc.
radca prawny - specjalista prawa pracy
Dodano 2017-02-20 10:07 przez anetkap12
Witam,na ile osób w żywieniu zbiorowym wg prawa pracy może gotować jedna kucharka?Pozdrawiam
Dodano 2013-10-17 12:24 przez chaci
Od nowego roku zmienia się prawo handlowe w naszym mieście. Wybudowali nowe targowisko miejskie, a ja wynajmuję lokal na gastronomię oraz prowadzę sprzedaż tekstylną na zewnątrz budynku dzierżawiąc ziemię od spółdzielni.
Moje pytanie: czy mogą mi zabronić handlu na zewnątrz budynku stanowiacej część...
Dodano 2013-04-28 19:40 przez konto usunięte
Chciałabym otworzyć niewielki bar (na razie jednoosobową działalność gospodarczą), w którym sprzedawany byłby także alkohol. Zakładam, że przychód ze sprzedaży posiłków byłby w granicach 40000 zł rocznie, a ze sprzedaży alkoholu w granicy 90000 zł.
W biznesplanie oszacowałam również, że roczne koszt...
Dodano 2013-04-04 21:50 przez konto usunięte
Witam,
Niestety dalej nie są dla mnie jasne te wszystkie informacje na temat moich godzin, ponieważ w umowie mam napisane, że pracuję na 3/4 etatu, ale pracowałam po 8 godzin w systemie cztero-brygadowym.
Z kolei na oświadczeniu mam napisane, że pracę tygodniowo powinnam wykonywać 30 godzin, więc ...
Dodano 2014-05-07 17:22 przez gastronomia123
Witam,
mam kilka pytań odnośnie pracy w gastronomii. Pracuję w restauracji , która znajduje się w obiekcie hotelowym. Mam umowę o pracę na pół etatu, choć co miesiąc liczba godzin jest większa niż 80.
1. Czy w takim wypadku mogę domagać się wynagrodzenia za godziny nadliczbowe i ile wynosi takie dod...
Publikowane w serwisie porady mają charakter edukacyjny i nie mogą być traktowane jako profesjonalne konsultacje dotyczące konkretnych przypadków. Redakcja ani wydawca serwisu nie ponoszą odpowiedzialności za skutki wykorzystania zamieszczanych porad.
Lokale gastronomiczne pod lupą IH. Nieprawidłowości w co 2. placówce
Inspektorzy IH ponownie ruszyli w Polskę, tym razem biorąc pod lupę lokale gastronomiczne. Odwiedzili 58 placówek w 13 województwach, w tym bary, pizzerie, restauracje, zajazdy, karczmy oraz stacje paliw. Czego dowiodła kontrola? Niestety ...
HoReCa w długach. Największe ma gastronomia
Długi branży HoReCa rosną z roku na rok. Z danych Krajowego Rejestru Długów wynika, że obecnie wynoszą ponad 352 mln zł. 84 proc. z tej kwoty przypada na gastronomię.
Polska gastronomia jest w złej kondycji
Wartość rynku gastronomicznego w Polsce rośnie - w 2022 roku przekroczyła 31 mld zł. To jednak nie oznacza, że gastronomia jest w dobrej kondycji - wynika z Raportu Gastronomicznego opracowanego przez Panel Gospodarstw Domowych GfK Polonia.
Gastronomia mierzy się z inflacją. Jest trudniej niż w czasie pandemii
Zaległości restauracji, kawiarni, barów, firm cateringowych oraz producentów i sprzedawców napojów, piwa i lodów sięgają 313,4 mln zł - wynika z danych Krajowego Rejestru Długów. Branży gastronomicznej daje się we znaki inflacja i ...
2023-10-21 14:27
2023-10-21 14:23